Casa Memorială „Vasile Voiculescu” se află la aproximativ 30 de kilometri faţă de reședinţa de judeţ, în cadrul Văii Buzăului, mai exact în Pârscov şi recreează atmosfera familială în care s-a născut și și-a petrecut o bună parte a vieţii cunoscutul poet, dramaturg, publicist și editor român.

Noi am poposit aici într-un sfârşit călduros de săptămână şi deşi casa memorială nu era încă deschisă, doamna Fănuţa Gorgan ne-a întâmpinat foarte plăcut şi s-a oferit să ne fie ghid. Cu această ocazie ţinem să-i mulţumim frumos. Oameni dedicaţi şi binevoitori ca dânsa foarte rar mai întâlneşti.

Refăcută din temelii în anii ‘80, casa respectă planul construcţiei originale care a aparţinut familiei scriitorului. Spaţiul expoziţional este organizat tematic, încăperile redând aspecte și momente ale vieţii private și ale activităţii profesionale ale lui Vasile Voiculescu.

Vasile Voiculescu s-a născut în comuna Pârscov, județul Buzău, ca fiu al lui Costache Voicu (ulterior scriitorul luând numele de Voiculescu), gospodar cu stare, și al Sultanei (născută Hagiu), fiica unui negustor. Școala a început-o în satul Pleșcoi, Buzău în 1890. Cursul primar l-a absolvit la Buzău. A urmat studii liceale la Liceul „Alexandru Hâjdeu” și apoi la Liceul Gheorghe Lazăr din București.

Începuturile poetice ale lui Vasile Voiculescu au stat sub influența poeziei lui Vasile Alecsandri, Alexandru Vlahuță, George Coșbuc. Devine medic și doctor în medicină la București,în anul 1910. A fost membru titular al Academiei de Științe din România începând cu 21 decembrie 1935, iar în 1941 i-a fost conferit Premiul Național de poezie. În 1993 Vasile Voiculescu a fost ales post-mortem membru al Academiei Române.

A fost timp de patru ani deținut politic în închisorile comuniste (1958 – 1962). A fost condamnat din eroare judiciară alături de alți membri sau colaboratori ai Rugului Aprins. Poetul, după 1948, a suferit cumplit pentru convingerile sale democratice, devenind deținut la vârsta de 74 de ani, și luându-i-se dreptul de a publica, a lăsat o operă literară de mare rafinament artistic. În închisoare s-a îmbolnăvit de cancer și a murit doborât de boală în noaptea de 25 spre 26 aprilie 1963, în locuința sa din București (strada Dr. Staicovici nr. 34).

După cum puteți vedea, multe articole frumos expuse, fac referire la legăturile de prietenie dintre Vasile Voiculescu şi oameni importanţi ai vremii. Printre aceştia se află George Ciprian, Tudor Vianu, Ion Pillat si mulţi alţii.

La manifestările comemorative, pe lângă fiul scriitorului, Ion Voiculescu, au mai participat şi oameni foarte importanţi ai vremii, printre care şi Radu Cârneci. Acesta a fost primul preşedinte al Cenaclului literar al scriitorilor „V. Voiculescu ” din Buzău, realizat in 1987.

Pe lângă diferite carnete şi volume de poeme originale unde mare scriitor a publicat, aici mai este expusă si o medalie primită în urma participării ca medic în campania militară din Bulgaria şi poartă numele de „Avântul Ţării”.

In această cameră s-a nascut Vasile Voiculescu. Are obiecte tărăneşti din zona Parscov, precum patul cu perne, saltea umplute cu paie, un scaun ţărănesc sculptat, dar şi portretul mamei sale, Sultana.

Tot in camera tradiţională ţărănească întâlnim numeroase piese din ceramică dar si o roată de tors, exact ca cele din „vremea bunicii”.

În semn de respect pentru opera literară valoroasă ce ne-a lăsat moştenire, pentru realele sale calităţi atăt ca om, dar şi ca medic ale lui Voiculescu , autorităţile locale buzoiene organizează în 1991 „Zilele Vasile Voiculescu”. Cu acest prilej, Biblioteca judeţeană va primi numele scriitorului..

La 41 de ani de la moartea marelui scriitor, în anul 2004, ziarul buzoian „Renaşterea Culturală” i-a dedicat acestuia un articol comemorativ, iar un exemplar donat puteţi vedea expus la casa memorială.

Într-una din camere, în cea destinată manifestărilor comemorative, găsim un tablou, portret realizat de un pictor contemporan cu scriitorul, Gheorghe Lefter.
Fotografii realizate în septembrie 2019!
Informaţii utile (SURSA – Consiliul Județean Buzău):
Contact Casa Memorială „Vasile Voiculescu”: Localitatea Pârscov, comuna Pârscov; Telefon: 0238-527452
Program vizitare:
· 1 mai – 30 septembrie: marţi, joi – duminică: 10:00-18:00; ultima intrare 17:15
· 1 octombrie – 30 aprilie: marţi, joi – duminică: 09:00-17:00; ultima intrare 16:15
· Luni şi miercuri: închis