Cei mai buni bocanci de munte: criterii de alegere

Fie că preferi plimbările ocazionale pentru a admira, peisajele fermecătoare care te înconjoară, fie că ești un împătimit al drumețiilor pe cele mai interesante trasee, ai nevoie de încălțăminte adecvată. Alegerea unor bocanci de munte potriviți îți va oferi confort și protecție pe parcursul activităților tale pe suprafețele specifice muntelui. Așadar, cum alegi cei mai buni bocanci de munte?

Tipuri de bocanci
Achiziția unor bocanci de munte potriviți trebuie să fie bazată, în primul rând, pe tipul activităților pe care le desfășori în acest loc, dar și de frecvența lor. Astfel, dacă ești un amator al drumețiilor montane, îți dorești, probabil, o pereche de încălțări care să-ți ofere stabilitate în zona gleznei și să te protejeze indiferent de condițiile meteorologice. În acest caz, niște bocanci convenționali sunt ceea ce cauți, mai ales dacă nu ești adeptul traseelor lungi sau solicitante. 

Pe de altă parte, dacă ești, într-adevăr, pasionat să explorezi cele mai provocatoare cărări montane, vei avea nevoie de o pereche de bocanci tehnici. Aceștia se adresează profesioniștilor și integrează o mulțime de caracteristici dedicate. Pe lângă faptul că au o configurație specială, aceștia sunt special concepuți pentru a-ți oferi siguranța necesară pe terenurile dificile sau accidentate, la temperaturi scăzute și la altitudini mari. Poți recunoaște o astfel de pereche de bocanci după câteva elemente definitorii, precum: talpa groasă, monturi speciale care permit atașarea colțarilor, precum și cusătura care este realizată, de regulă, dintr-o singură bucată de piele. 

Bocancii de munte în funcție de sezon


Bocancii de munte pentru vară

Bocancii de munte pentru vară se remarcă prin faptul că sunt creați astfel încât să nu incomodeze deplasarea în condiții de temperatură mai ridicată. Ei se deosebesc de cei de iarnă, de exemplu, și ca design: tăietura mai joasă a gleznei și materialul care permite o ventilație destul de bună a piciorului sunt printre cele mai importante caracteristici specifice ale acestor modele. De asemenea, bocancii de munte speciali pentru vară sunt mai flexibili. Alege o pereche de bocanci de vară dacă obișnuiești să parcurgi trasee ușoare sau moderate ca dificultate. 

Bocancii de munte pentru iarnă 

La polul opus, bocancii de munte pentru iarnă, se potrivesc traseelor dificile, care se desfășoară la altitudini mari și în condiții de temperaturi scăzute. Ei sunt concepuți pentru zăpadă, având o talpă foarte groasă și o tăietură înaltă în zona gleznei, menită să ofere un suport superior picioarelor. Materialul din care sunt confecționați bocancii de munte pentru iarnă este impermeabil. 


Evită să porți bocanci de iarnă în alt sezon decât cel pentru care au fost gândiți, dar și pe drumuri cu piatră sau poteci, deoarece vor deveni foarte incomozi. 

Bocancii pentru trei sezoane 

Dacă preferi drumețiile montane în anotimpurile calde ale anului, poți opta pentru o pereche de bocanci de munte pentru trei sezoane, respectiv pentru primăvară, vară și toamnă. În comparație cu bocancii de vară, aceștia pot fi purtați și pe traseele dificile și chiar și în condiții extreme de temperatură (pozitivă sau negativă). Bocancii pentru trei sezoane au o tăietură medie, sunt lejeri, ușori și, de cele mai multe ori, sunt realizați din material impermeabil.

Bocancii all season 
O variantă pe care nu o recomandăm, dar pentru care poți opta, totuși, dacă îți dorești o pereche de bocanci de munte care să nu coste foarte multe sunt bocancii all season. Deși au o configurație asemănătoare cu a celor de iarnă, aceștia au caracteristici diferite. În primul rând, nu sunt impermeabili; în al doilea rând, sunt foarte grei, suprasolicitând picioarele în timpul deplasării. De asemenea, talpa acestora este mult prea rigidă pentru vară. 

Înălțimea potrivită a bocancilor

Bocanci cu înălțime joasă

Modele de bocanci cu tăietură de înălțime joasă sunt cei mai potriviți pentru vară. Aceștia nu depășesc zona gleznei, detaliu ce permite ventilația optimă a picioarelor. Alege aceste ghete de munte dacă faci drumeții la altitudini joase, pe trasee ușoare ori moderate ca dificultate și care nu durează mai mult de o zi. 


Printre alte avantaje ale acestui tip de încălțăminte se numără faptul că lasă o amplă libertate de mișcare a membrelor inferioare, având în vedere că tăietura nu depășește linia maleolei și că nu cântăresc mult. De asemenea, pentru că piciorul nu transpiră mai deloc, purtarea bocancilor cu tăitetură joasă exlude apariția bășicilor.


Pe de altă parte, nu excelează în ceea ce privește siguranța, motiv pentru care nu sunt indicate excursiilor pe trasee cu urcușuri și coborâri abrupte.

Bocanci cu înălțime intermediară

Tăietura de înălțime medie este și cea mai recomandată pentru bocancii de munte. Este specifică bocancilor pentru trei sezoane și reprezintă o alegere potrivită dacă parcurgi trasee lungi și îngreunate.


Bocancii cu tăietură intermediară protejează doar parțial glezna, însă permit călătoriile efectuate cu rucsacul în spate. Aceștia sunt, mai degrabă, o soluție de compromis, dacă îți dorești o pereche de ghete ușoare, care îți oferă o oarecare susținere a gleznelor. 

Bocancii cu tăietură înaltă

Bocancii cu tăietură înaltă sunt, de regulă, cei de iarnă. Aceștia oferă un bun suport gleznei, protejându-te de accidentele provocare de natura terenului. În plus, sunt o opțiune excelentă pentru menținerea confortului termic la temperaturi scăzute.â


Totuși, bocancii de munte înalți pot fi destul de incomozi, iar înainte de a fi purtați în scopul pentru care au fost realizați, este recomandat să treacă printr-o perioadă de ”rodaj”. Astfel, minimizezi riscul de a te alege cu bășici în zonele de contact.


Aceștia reprezintă cea mai bună opțiune dacă pleci în drumeție cu o încărcătură ce depășește 20 de kg. Totodată, alege-i cu încredere dacă urci sau cobori pe pante abrupte sau alunecoase și dacă îți plac expedițiile extreme, de tip via ferrata sau alpinism. 

Materialul bocancilor și alte caracteristici

Materialul din care sunt realizați bocancii de munte este un alt criteriu important în funcție de care să faci alegerea potrivită. La acest capitol, opțiunile sunt, de asemenea, variate. Poți alege dintre bocanci din materiale sintetice cu proprietăți waterproof, până la diferite tipuri de piele.


De cealaltă parte a baricadei se află materialele sintetice, dintre care cele mai folosite sunt naylonul și poliesterul. Cu toate că ele reprezintă o variantă mult mai accesibilă ca preț și că sunt destul de comode, nu sunt la fel de rezistente precum pielea naturală, pe care, de altfel, o pot imita foarte bine ca design. Totuși, printre avantajele bocancilor de munte din materiale sintetice se numără faptul că sunt mai lejeri, se usucă rapid și nu trebuie pregătiți înainte pentru utilizările îndelungate. 
Talpa bocancilor de munte este elementul care asigură cea mai mare parte a securității de care ai nevoie atunci când faci drumeții, de aceea trebuie să știi câteva detalii importante despre alegerea acesteia. 


Cei mai buni bocanci de munte sunt cei care au talpa cauciucată din straturi, cunoscută sub denumirea de Vibram (care încorporează trei straturi). Primul strat – solul – este și cel care intră în contact cu suprafața de rulare, asigurând tracțiune, stabilitate și aderență. Mid-solul este porțiunea intermediară a tălpii, care absoarbe șocurile și vibrațiile, optimizând efortul fizic. Branțul, sau ultimul strat, are rolul de a conferi o ventilație corespunzătoare a tălpii, fiind realizat de cele mai multe ori din microfibră. 


În general, bocancii cu talpă moale sunt potriviți pentru terenurile alunecoase, în timp ce tălpile tari sunt mai rezistente la abraziune. Profilul tălpii este un alt aspect de luat în considerare, astfel că talpa cu adâncituri profunde câștigă un plus la capitolul aderență, reprezentând opțiunea perfectă pentru mersul pe iarbă, stânci sau noroi. De cealaltă parte, striațiile mai puțin accentuate ale tălpii sunt varianta potrivită pentru drumurile obișnuite. 


Pe lângă toate aceste detalii, contează foarte mult și curburile branțurilor și ale celor două soluri. Ele determină poziționarea piciorului, influențând postura utilizatorului. 

Probează ghetele înainte de a pleca la drumeție


Poate mai mult decât în cazul unei perechi de pantofi casual, este nevoie să probezi corect ghetele de munte. Dacă le comanzi de pe Internet, asigură-te că politica respectivului magazin online permite returul și înlocuirea produselor, pentru a putea alege măsura potrivită. Dacă alegi să le achiziționezi de la noi, beneficiezi de această facilitate, astfel că vei avea bocancii potriviți pentru tine în doar câteva zile.


Atunci când probezi o pereche de bocanci, poartă în picioare șosete groase, mai ales dacă optezi pentru un model ideal pentru iarnă. Cel mai bine este să faci proba dimineața, când picioarele nu sunt atât de umflate. Specialiștii recomandă ca, după ce ai închis și securizat încălțămintea de munte, să verifici și modul în care se resimte spațiul din jurul degetelor. Astfel, ar trebui să existe aproximativ jumătate de centimetru în spațiul din fața pantofului. 


De asemenea, înainte de a pleca la munte, poartă-ți bocancii pentru cel puțin 40-50 de minute, pentru ca picioarele tale să se obișnuiască cu forma și cu greutatea lor. 

Bocancii potriviți pentru munte reprezintă o investiție în confortul și siguranța ta în timpul drumețiilor, așadar optează pentru modele certificate și calitative.
Sursa – https://www.etopsport.ro

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: