Un om inteligent mi-a spus: „Respectă muntele, el te va respecta și te va ocroti!”, deci aceste cuvinte ar trebui să-ți dea de gândit, de fiecare dată când vrei să pleci pe un traseu montan.

Deoarece unele drumeții necesită un echipament adecvat, pentru a evita accidentările, în anotimpul rece, când temperaturile scad și se așterne zăpada, chiar este necesară o echipare mai atentă. Au fost multe cazuri în care exploratori foarte experimentați și-au pierdut viața. Persoane care au vrut să se bucure de natură, au luat în derâdere sfaturile specialiștilor și au plecat pe crestele munților, dar acolo au sfârșit, sau a fost nevoie intervenția salvatorilor pentru a fi aduși acasă, teferi și nevătămați.

Din mai multe motive, vom vorbi astăzi despre traseele ușoare de iarnă și despre echipamentul necesar unei experiențe plăcute în natură.
- Ia cu tine bocanci adecvați și nu încerca să improvizezi
Indiferent de anotimp este obligatoriu să porți bocanci atunci când mergi pe munte. Bocancii au rolul de ține glezna fixă și de a o proteja de mișcările bruște și multidirecționale de pe un teren accidentat. Talpa bocancilor este specială având rolul de a avea aderență maximă pe teren variat: stâncă, pământ, noroi, crengi, zone umede și multe altele.
Revenind la iarnă vă recomand bocanci speciali pentru acest anotimp fiindcă aceștia sunt construiți fix pentru a oferi siguranță și comfort maxim în zăpadă. Nu cred că ai vrea să stai ud la picioare, când afară sunt temperaturi negative.
Bocancii de iarnă sunt total diferiți de cei pentru alte sezoane:
· Talpa lor nu se îndoaie foarte mult tocmai pentru a preveni mișcările tălpii care să provoace alunecarea, respectiv accidentarea (Vibram, Ice grip, etc.);
· Au membrană specială care previne pătrunderea apei, degerarea piciorului și permite eliminarea umezelii (GORE-TEX, SympaTex, Omni- Tech, etc.);
· Extremitățile din față și spate (sau doar una dintre ele) sunt prevăzute cu niște margini întărite pe care se pot monta colțari pentru mersul pe gheață sau zăpadă înghețată.
2. Nu uita să iei parazăpezi
Parazapezile sunt niște piese atașate bocancilor, care protejează picioarele și încălțămintea de zăpadă, pietriș, noroi și apa. Acestea împiedica orice element din exterior să pătrundă în încălțăminte, printr-un sistem etanș de prindere.

3. Îmbracă-te în straturi, folosește metoda cepei
Metodata îmbrăcatului în straturi este una foarte simplă și utilă. Ținând cont că se depunde un efort destul de mare când urci pe munte, folosind metoda amintită mai sus, ai flexibilitatea de a te îmbrăca/dezbrăca de un strat sau mai multe, în funcție de cum te simți.
· Primul strat are rolul de a păstra temperatura corpului fără a-l supraîncălzi sau a-l răci și elimină transpirația spre exterior astfel încât să nu simți niciodată umezeală pe piele. Evită bumbacul deoarece, chiar dacă respiră foarte bine, odată udat, ud rămâne și nu vrei să fii ud pe frig sau dacă bate vântul. Cele mai folosite sunt materialele sintetice dar și lâna. Ofertele producătorilor sunt variate, iar prețul diferă în fucție de material și calitate.

· Stratul intermediar este diferit, în funcție de prognoza meteo. Are rolul de a capta, menține și distribui, cât mai uniform, căldura la suprafața corpului. Acest strat trebuie să fie dintr-un material moale și călduros cum ar fi de exemplu fleece-ul sau polarul. Putem folosi un polar/fleece (în caz că este frig dar nu sunt precipitații), sau o jachetă ușoară și subțire (rezistentă la vânt, rezistentă la umezeală și respirabilă). Pentru picioare folosim pantaloni impermeabili, sau pentru ski, snowboard. În principiu, dacă temperaturile nu sunt foarte scăzute, nu este necesar un al treilea strat. O bluză termică și o geacă impermeabilă ne asigură comfortul ideal. Bineințeles că și în acest caz, ofertele producătorilor sunt cu miile și putem găsi echipament rudimentar și mai ieftin, sau ultimele tehnologii de pe piață dar cu prețuri piperate.
· Stratul exterior este folosit, în special, când afară este foarte frig și/sau sunt precipitații. Acest strat are rol de protecție împotriva intemperiilor. Geaca de tip softshell este flexibilă, rezistentă la apă dar nu impermeabilă. Cea de tip hardshell oferă protecție garantată împotriva vântului, este impermeabilă dar mai rigidă si lasă mai puțin corpul să respire.
· Stratul termic este folosit doar în situații extreme, când este foarte frig. Marea majoritate a oamenilor folosesc gecile cu puf, dar mare atenție la precipitații. Dacă s-a udat nu vei avea parte de o experiență prea plăcută. Când veți căuta geci de puf mai trebuie să vă intereseze și termenul FILL POWER. Acesta reprezintă gradul de umplere al gecii cu puf și cu cât e mai mare cu atât vei fi mai bine izolat întrucât puful reține mai mult aer și astfel vei fi mai bine izolat de temperaturile exterioare.
4. Mânușile
La orice ieșire în anotimpul rece, mânușile sunt extrem de importante. Iarna, pe munte, luați niște mânuși serioase, speciale … gândite pentru așa ceva nu pentru oraș, pentru ieșiri ocazionale la zăpadă etc.
Eu aș recomanda să ai la tine două perechi de mânuși: unele mai subțirele (care pot fi folosite și de rezervă) și unele groase, neapărat impermeabile. Aici vă puteți adapta, în funcție de vreme.
5. Ai grijă ce porți pe cap!
Protecția capului este foarte importantă! Frigul, ploaia și soarele intens pot afecta considerabil confortul unei ieșiri reușite. Ca și în cazul celorlaltor piese de echipament de munte, evită bumbacul deoarece se îmbibă cu transpirație, ține rece și este al dracu de neplăcut.
Pentru protecția capului putem folosi: fes, șapcă, buff (o bucată de material circulară care poate fi folosită în multe feluri, de la bandană la fes, la acoperitoare de față și încălzitoare de gât), bandană, glugă, etc.

6. Alte accesorii
· ghiozdan impermeabil – un ghiozdan impermeabil este nemaipomenit iarna, pe vreme rea. Nu cred că ai vrea să se ude absolut tot echipamentul pe care-l duci în spate, așa că mare atenție la ce produse folosiți;
· ochelari de schi – sunt foarte utili, mai ales când e viscol și protejează o mare parte a feței;
· termosuri cu lichid fierbinte – hidratarea este foarte importantă și nu cred că ai vrea să bei apă foarte rece pe munte, la temperaturi scăzute. Folosiți termosuri de calitate, de la producători de renume. Nu te aștepta să iei un produs de la magazinul din colț și să îți țină ceaiul cald, câteva ore;
· lanternă (frontală) – nu uitați că iarna, ziua e mai scurtă și sunt șanse foarte mari să vă prindă întunericul pe munte. V-aș sfătui să folosiți o lanternă frontală și de fiecare dată verificați bateriile, să nu aveți surprize;
· bețe de trekking – aceste accesorii sunt foarte bune, indiferent de sezon. Pe lângă faptul că vă oferă o mobilitate mai bună, scădeți riscul de vă accidenta;
· încălzitoare pentru corp – aceste pungulițe sunt foarte întâlnite în ziua de azi și foarte utile. Nu vreau să fac reclamă, așa că vă puteți duce la orice magazin cu echipament de drumeție și cu siguranță o să găsiți aceste produse;
· kit de supraviețuire – acest produs este extrem de util și nu ocupă loc mult. Fie că pleci iarna sau vara, kit-ul are câteva elemente esențiale și în situații extreme, în special, foarte utile: card multifuncțional, fluier, briceag, busolă, chingi, amnar, lanternă etc. Puteți opta pentru cele din comerț, dar vă puteți improviza și dumneavoastră o cutie, cu tot ce considerați că v-ar fi util.
Sper că vă sunt de folos informațiile prezentate de mine și în caz că am uitat ceva, aștept completările dumneavoastră! Nu vă jucați, siguranța este cea mai importantă!
Sursa foto – National Geographic.