Biserica dintr-o piatră și Necropola Tracică

Localizare

Pentru a ajunge la destinație, am plecat din Buzău spre Ploiesti, iar în dreptul comunei Săhăteni am urmat un indicator spre dreapta, către Năeni.

Drumul până la destinaţie este unul decent şi serpuieşte printre dealurile unde se cultivă viţa de vie, zona Dealul Mare fiind cunoscută pentru producţia de struguri şi vin de o înaltă calitate si aromă.
Pe tot traseul am dat de indicatoare, care ne-au îndrumat si am ajuns cu uşurinţă în locul stabilit .

Biserica se află la aproximativ 35 km de Buzău, în satul Vârf, pe dealul Colarea, cocoţată la circa 600 metri. Datorită acestei altitudini, lăcaşul de cult este vizibil de la o distanţă destul de mare .

Biserica este construită integral din calcar alb (travertin) de Năeni, adus din carierele aflate în imediata vecinătate, la aproximativ 100 de metri depărtare. Hramul bisericii este „Duminica Floriilor” şi se serbează cu o săptămână înaintea Sărbătorilor Pascale.

Sculptorul Gabriel Manole a avut minunata idee de a construi acest lăcaş de cult in vârful dealului si tot dânsul este cel care a contribuit la organizarea taberei de sculptură din apropiere.
Catapeteasma bisericii şi strana sunt din acelasi calcar alb, relativ moale si anume travertinul, lucru destul de rar întâlnit în ortodoxia europeană.
La fel ca vechile cetăţi, edificiul este imprejmuit de un zid măreţ tot de piatră, iar acest lucru, ca multe altele, contribuie la unicitatea locului. 

Culorile și stilul picturilor o să vă atragă atenţia încă de la intrarea în curtea Bisericii dintr-o piatră, iar acest lucru va oferi un plus de frumuseţe şi mai mare, făcând din vizita dumneavoastră o adevărată încântare şi o superbă experienţă.

Icoanele din pridvor sunt realizate dintr-un fel de ceramică pictată, într-o manieră bizantină, respectând interpretarea călugărului Dionisie din Furna.

Necropola Tracică

La doar câţiva paşi, în apropierea gardului bisericii, vom descoperi două necropole din piatră. Mormintele au fost sculptate in calcar, in urmă cu aproximativ 2600 de ani (500-600 î.e.n). Aici au fost inhumați tracii, care locuiau în apropiere, în vârful dealului.

La săpăturile realizate în anul 1980, au contribuit arheologii Muzeului Naţional de Istorie şi cei de la Muzeul Judeţean Buzău .
Pe lângă osemintele descoperite aici, aceştia au mai găsit vase de lut si o sabie achinaches persană.

În acest mormânt a fost descoperită o urnă ce conţinea cenuşa rezultată in urma incinerării unui trac.
Toate vasele de lut scoase la suprafaţă conţineau melci, acesta fiind un obicei al tracilor din zonă folosit la înhumare.
Numărul melcilor indica rangul în societate al celui inhumat.

Obiectele găsite aici, plus plăcile de piatră de pe mormintele tracilor, au fost duse si expuse la Muzeul Judeţean de Istorie Buzău.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: