Foto+Video | Tabăra de sculptură de la Năeni. Imagini surprinse în mai multe anotimpuri

Tabara de sculptură de la Năeni este amplasată pe vârful dealului Tigoarea in apropierea Bisericii dintr-o piatră. Sub îndrumarea meșterului Manole, copiii talentați învățau să sculpteze în calcarul extras dintr-o carieră din apropiere, până în anul 1988, când această tabără a fost închisă. În 2009, la inițiativa primarului Marian Apostol, tabăra s-a redeschis.


Un grup de elevi ai Liceului de Artă din Buzău, îndrumat de profesorii Ciprian Dominoski și Ana Pănăitescu a realizat aici, dintr-o gresie galbenă recent descoperită, un complex numit Dacologie.
Copii care au lucrat la acest complex au varste mai mici de 14 ani.

Draco (sau Dracon) a fost stindardul de luptă al dacilor, al costobocilor și tyrageților de pe actualul teritoriu al Moldovei precum și a daco-tracilor moesi de la sud de Dunăre.
Avea forma unui cap de lup cu gura deschisă, care se continua cu un corp de balaur, confecționat din material textil sau din piele care se umfla în bătaia vântului iscând un zgomot care imita urletul lupilor îngrozind dușmanul și alcătuia o flamură serpentiformă orizontală.
Principalul avantaj al soldaților geto-daci era credința care-i făcea să lupte fără frica de moarte, ei murind cu zâmbetul și numele lui Zamolxe pe buze. Deoarece puterea militară nu putea exista doar prin credintă, dacii aveau tactici de luptă care destabilizau echilibrul luptei și reușeau să împartă forțele armatei adverse astfel încât să-i poată face față.

Numele dealului pe care sunt expuse sculpturile provine din grecescul “tegora”, care inseamna “loc sacru”.

De pe varful Tigoarea pot fi admirate spre nord crestele munților Carpați, iar spre sud se vede Bărăganul.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: