Pivnița brâncovenească, un alt monument uitat

Pivnița brâncovenească este situată în localitatea Izvoru Dulce, comuna Merei, în locul numit “La Musceleanu între vii”. Din depărtare se zărește o movilă de pământ, care cuprinde o cramă medievală, datată finalului de secol al XVII-lea.

Nu este exclus ca această proprietate să-i fi aparținut lui Constantin Brâncoveanu, care după tehnica de construcție, coincide cu stilul arhitectural specific perioadei brâncovenești. După ruinele rămase, ne dăm seama că aici a existat și o construcție supraterană, dar din păcate nu se cunosc foarte multe detalii despre această locuință.

Se cunoaște foarte bine faptul că în zona Dealul Mare și nu numai, domnitorul avea moșii de exploatare viticole, unde producea vin de foarte bună calitate, pe care-l trimitea la export, după cum spun scrierile vremii.

Zidul foarte gros construit din căramizi și bucăți de piatră bine alese pentru a se potrivi perfect reprezintă un stil specific arhitectural din sec XVII cunoscut ca și stilul brâncovenesc .
Localnicii au transformat interiorul pivniței într-un mic grajd, unde adăpostesc fânul necesar hranirii animalelor.
Arcul de cerc perfect din interiorul pivniței ne arată cu câtă maiestrie au fost proiectate si executate aceste bijuterii arhitecturale de catre arhitecții medievali autohtoni.
Constructia are o singura alveola, sprijinita pe o coloana centrala, in jurul careia sunt amplasate patru bolti in calota semisferica, specifice constructiilor brancovenesti.

Gradul de eroziune , trecerea prin timp și lipsa voinței de a îngriji această clădire, reprezintă un aspect trist și dureros. Potențialul turistic al zonei este uriaș, ca în multe alte părți ale județului Buzău, dar pe cine interesează să facă ceva?

  • Fotografii realizate în anul 2019.

One thought on “Pivnița brâncovenească, un alt monument uitat

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: