Conacul Dănescu, un monument abandonat și distrus

Localizare

Conacul Dănescu poate fi vizitat în comuna Merei, Izvoru Dulce – Nenciulești, într-o coastă a Dealului Istrița. Deși nu este la o altitudine foarte mare, panorama oferită asupra Băraganului este una superbă.

Pentru a ajunge aici, urmaţi drumul asfaltat al satului până într-o zonă unde nu mai sunt case pe partea stângă. În lipsa locuinţelor, se va zări o zonă plină de vegetaţie, iar dintre tufişuri si boscheţi se va vedea ceea ce este astăzi urma unui vechi conac boieresc.

Conacul, care a aparținut boierilor Gheorghe și Lina Dănescu, a fost construit în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, cu două prispe și pivniță, pe o fostă proprietate a lui Constantin Brâncoveanu.

Din spusele oamenilor, clădirea a fost locuită imediat după Revoluție, apoi s-a pus lăcat și nimeni nu mai știe nimic. Conacul zace astăzi abandonat si distrus. Pe zi ce trece este tot mai deteriorat, iar din nefericire, oamenii “binevoitori” contribuie la devastarea lui. Rând pe rând au disparut geamuri, uşi, obiectele de mobilier si chiar bucăţi din fundaţie.

Pivnița clădirii

După cum spuneam mai sus, acest domeniu a fost construit pe o fostă proprietate a lui Brâncoveanu și nu este deloc greu să-ți dai seama. Tehnica de construcție a pivniței coincide cu stilul arhitectural specific perioadei brâncovenești, respectiv cu a cramei domnitorului Brâncoveanu, care este la o aruncătură de băț de Conacul Dănescu.

Pivniţa este imensă şi se poate pătrunde în interiorul ei destul de uşor. În partea stângă a Conacului se va vedea o deschizătură şi imediat ce ai intrat te vor trece nişte fiori ca in filmele de groază. Pe cât este de stranie, pe atât este de superbă.

Şi de aici se desprind bucăţi de tencuială, datorită ploilor şi a infiltraţiilor. Ca în orice loc, gunoaiele nu lipsesc şi din nefericire, la cum se prezintă situația ,nu va mai dura mult până în momentul în care această minune arhitecturală se va transforma într-un morman de moloz.

2 thoughts on “Conacul Dănescu, un monument abandonat și distrus

  1. Daca ati filmat la conacul Danescu de ce nu ati mai mers300 metri sa filmati si ce a mai ramas din beciul GEROTA,proprietate a tatalui doctorului Gerota?

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: