Foto+Video | Parcul Crâng (Buzău)

Parcul Crâng este cel mai mare şi cel mai important parc din oraşul Buzău. Amenajarea acestuia a fost finalizată pe la sfârşitul secolului XIX, în pădurea de la ieşirea din oraş, un rest din renumitul Codru al Vlăsiei .

Prima atestare a acestei păduri cu numele de “Crâng” datează de pe 23 octombrie 1568, iar prima oară când locuitorii orașului au folosit pădurea ca loc de agrement a fost în 1828.

Pădurea este alcătuită din foioase şi conifere, iar stejarii si teii seculari care o compun o fac mult mai cunoscută. În trecut, au mai fost plantate diverse specii din alte regiuni, iar in ultimii ani, pe lângă flora specifică zonei (laleaua de crâng – ocrotită), s-au sădit diverse specii de flori şi arbuşti.

Bisericuța din Crâng (Sf. Filofteia)

Povestea bisericuței de la intrarea în Crâng a început în 1867, când se spune că asupra zonei s-a abătut o secetă cumplită. Pentru a îmbuna Divinitatea, credincioșii au hotărât să aducă moaștele Sfintei Filofteia de la mănăstirea Curtea de Argeș. Când au ajuns cu moaștele în locul bisericuței de astăzi, s-a pornit un adevărat potop. Pentru a marca minunea, aici a fost ridicată o cruce, iar apoi, pe la 1922, actuala bisericuţă din Crâng.

Statuia primului poet modern

În 1972, în Parcul Crâng a fost dezvelită statuia primului poet român modern, Vasile Cârlova, buzoian prin naştere, realizată de sculptorul Gheorghe Coman.

Povestea celor trei statui

În anul 1896 au fost aduse trei statui în parc: “Leu și porc sălbatic”, “Leu și căprioară” și “Călăreț atacat de leu”. Acestea au fost realizate prin turnare din fontă de firma Kelhauer din Bucureşti, sculptor C. Masson.

Monumentul Obeliscul „Buzău-1600”

Monumentul Obeliscul „Buzău-1600”, a fost realizat de sculptorul Gheorghe Coman, de numele căruia se leagă şi realizarea taberei de sculptură în aer liber de la Măgura. Acest monument a fost ridicat cu prilejul sărbătoririi a 1600 de ani de la prima menţiune documentară a municipiului Buzău (376-1976), a martirizării Sfântului Sava Gotul în apele râului Buzău. Sculptura atinge 26,80 m înăţime şi fundaţia 14 m, iar pentru realizarea ei s-a folosit travertinul. La bază au fost aplicate basoreliefuri cu scene din istoria României, având ca figuri marcante pe Burebista, Mihai Viteazul şi Nicolae Bălcescu. Puţine persoane ştiu că in vârful Obeliscului se află un paratrăsnet.

Bufetul din Crâng sau Conacul Trandafirilor

În 1897, a fost construit “Bufetul din Crâng”, iar astăzi poartă numele de “Conacul Trandafirilor”, fiind renovat într-un stil arhitectural inspirat de casele țărănești din regiunea Chiojdului.

Aspectul inițial al clădirii a fost inspirat din arhitectura urbană germană și elvețiană a vremii, iar datorită evenimentelor din august 1944 a fost distrus aproape in totalitate. Între anii 1979 – 1982, sub îndrumarea arhitectului Ion Ciorcilă, clădirea a fost reconstituită după imagini din epocă.

Heleșteul

După cum bine stiţi, în parc se mai află şi Heleşteul, care în trecut purta denumirea de “Lacul Hoţilor”. Luciul de apă a fost folosit pentru plimbări cu barca încă de la amenajarea parcului, iar până de curând, pentru divertisment se foloseau hidrobiciclete.

Lacul este înfrumuseţat și de 3 insuliţe, diferite ca dimensiune, iar pe una dintre ele funcţionează un restaurant. Accesul aici se face pe un pod, iar la celelalte două se poate ajunge doar cu barca.

Din fericire, în anul 2018, s-a decis să se anuleze programul de agrement prin care se puteau închiria hidrobiciclete pentru plimbări. Acestea puteau dăuna răţuştelor și broaștelor țestoase care şi-au găsit casă pe insuliţele din Crâng.

 Turnurile de apă

La sfârşitul anilor 1800, lângă lac a fost construit un turn de apă din cărămidă, pentru a furniza locuitorilor orașului apă curentă .Acesta are o capacitate de 100 mc şi este abandonat din 1936 când a fost construit cel de lângă el.

Acest turn, cu o capacitate mai mare decăt a celui abandonat (110mc), a fost ridicat in 1936 dintr-un material mult mai rezistent şi anume betonul. După o lungă perioadă de utilizare și acesta din urmă a fost abandonat.

În cele două turnuri trebuia să se amenajeze un muzeu al apei și un observator astronomic, iar autorităţile promiteau că ambele proiecte se vor finaliza în anul 2020. Se pare că vor fi lăsate în continuare să se degradeze, nu s-a mai pomenit de nici o lucrare…

Foișorul din Crâng

În trecut, foișorul era folosit pentru ca orchestrele să cânte muzică de promenadă. Și în ziua de astăzi (până să vină pandemia de Covid) se mai organizau diferite evenimente, la diverse ocazii.

Monumentul Eroilor

Pe 1 Decembrie 2020, într-un cadru mai restrâns, datorită pandemiei de coronavirus, a avut loc dezvelirea monumentului, ridicat în memoria celor 775 de militari din Regimentul 48 Infanterie Buzău, care îsi duc somnul de veci în cimitirul militar din comuna Deleni, Iași. Tot în acea perioadă s-au plantat și 775 de stejari, însoțiți de câte o plachetă ce poartă numele eroilor buzoieni, căzuți în Primul Război Mondial.

Aleea Căprioarei

“Aleea Căprioarei” este un drum interior în Parcul Crâng şi a fost amenajată de aproximativ doi ani. Beneficiază de două piste pentru biciclete şi se termină lângă terenul de atletism de “La Fabrica de Lapte”. După amenajare era interzis accesul maşinilor, dar acum din diverse motive, persoanele care vor să se relaxeze sau să practice diverse sporturi, fac slalom printre automobile.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: