Fântâna lui Mihai Viteazul

Localizare

  • Coordonate 45°16’16″N 26°33’11″E
  • DN10 (Buzău-Braşov), în satul Ciuta, comuna Măgura, judeţul Buzău.

Fântâna lui Mihai Viteazul este un monument ridicat în anul 1975, pe malul drept al râului Buzău şi aniversează 375 de ani de la trecerea lui Mihai Viteazul pe valea Buzăului spre Transilvania.

Monumentul (realizat de iniţiatorul taberei de sculptură de la Măgura, Gheorghe Coman) este zidit din beton si este placat cu un frumos calcar cochilifer din zona Măgura. Acesta marchează locul unde au poposit oștile lui Mihai pentru o noapte, la începutul lui octombrie 1599.

Fântâna lui Mihai Viteazul este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Valea Buzaului și marchează unul dintre capetele drumului turistic al Cramelor, celălalt fiind la Pietroasele, la 50 km distanță. Deşi nu a fost niciodată funcțională, are jgheaburi și ciuciur exact ca una perfect utilizabilă.

În imediata apropiere a acestui obiectiv turistic este amenajat un loc frumos pentru odihnă. Totodată, de aici vă puteți achiziționa diverse produse tradiționale (nu kitschuri) și puteți servi câte ceva, la un restaurant foarte renumit în zonă.

Uneori mai vin prin parcare diverși localnici și vând produse cu adevărat BIO, culese (din pădure, propriile gospodării) chiar de mâinile lor muncite.

  • Fotografii realizate în iunie 2019.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: