Foto+Video | Drumeție în Țara Luanei. Chilia lui Dionisie Torcătorul

Chilia lui Dionisie Torcătorul se află la aproximativ 3 km de satul Nucu, comuna Bozioru, judeţul Buzău. Aceasta este de fapt o grotă săpată în stâncă, la 4 m. deasupra pământului și reprezintă practic primul obiectiv de pe traseu, situat în POIANA COZANEI.

În această chilie, acum aproape 700 de ani (a doua jumătate a secolului al 14-lea), a trăit şi a practicat isihasmul, sihastrul Dionisie Torcătorul. Numele de “Torcătorul” a fost primit datorită faptului că îşi câştiga existenţa din torsul lânii, pe care o schimba contra celor necesare traiului. Torsul lânii era o îndeletnicire obişnuită pentru sihaştri din Munţii Buzăului.

Bine ascuns în pietrele imense și scufundat în liniștea pădurii, acest așezământ monahal a trecut cu brio testul scurgerii timpului. Încăperea, aproximativ rectangulară, suficient de încăpătoare, este prevăzută cu două ferestre ce dau către vale, nișe pentru fixarea aranjamentelor din lemn, un altar de pustnic către nord, iar în podea, urme ce denotă fixarea unui pat și a unei mese.

În această chilie, Dionisie Torcătorul a trăit, răbdând frigul iernii, umezeala şi foamea, mai mult de 30 de ani. Locul unde îşi sprijinea scara se cunoaşte şi astăzi.

După moartea lui, scobitura din stâncă a fost locuită de călugări, încă aproximativ cinci sute de ani, până la jumătatea secolului al 19-lea, când rămâne definitiv părăsită.

Dionisie Torcătorul este unul dintre cei patru mari sihaştri isihaşti din Munţii Buzăului.
Ceilalţi trei sunt: Iosif, Arsenie şi Agaton.

2 thoughts on “Foto+Video | Drumeție în Țara Luanei. Chilia lui Dionisie Torcătorul

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: