Săpat într-un stâncă abruptă, cu un perete aproape perpendicular, acest obiectiv turistic era până nu demult ascuns de turiști. Departe de orice așezare locuită de oameni, într-un loc destul de greu accesibil, biserica aceasta primitivă este atestată din secolele IV – VI. Aceea pare să fie perioada în care a fost lărgită, cuprinzând o chilie și bisericuța cu un mic altar și o fereastră.
Semne ale locuirii ei par să fie mult mai vechi și se bănuiește că ar fi fost un altar paleocreștin. Așezarea ei într-o stâncă cu o formă piramidală, foarte aproape de culmea muntelui, a atras și pasionații de fenomene paranormale, care susțin, de fapt, că toată zona ar fi străbătută de energii. Chiar la baza stâncii unde se află biserica lui Iosif, poate fi întâlnit un izvor cu “apă vie”.

Bisericuţa lui Iosif, cunoscută şi ca Peştera lui Iosif, este în prezent o mică încăpere goală, săpată în stâncă. La începutul secolului XV, aici s-a nevoit timp de zeci de ani, Cuviosul Iosif, unul dintre cei patru mari sihaştri isihaşti din Munţii Buzăului.

La intrarea în bisericuță, fix deasupra ușii, se află scrijelit în piatră simbolul peștelui, acesta reprezentând o emblemă creștină, folosită de oameni în timpul persecuțiilor, pentru a comunica între ei .

Pustnicul Iosif, pe la inceputul sec. XV, venind de la sihăstria Fundatura, a sălășluit în acest mic loc ascuns de ochii lumii, timp de aproximativ 10 ani.

Sihaştrii din Munții Buzăului, care se nevoiau în mici bordeie de lemn şi pământ, risipite pe toată valea, de pe munţii Martirie, Cicilia şi Crucea Spătarului, se adunau în jurul Cuviosului Iosif pentru a învăţa tainele rugăciunii şi liniştirii inimii.

După moartea Cuviosului Iosif, bisericuţa a fost locuită timp de secole de alţi sihaştrii, prima atestare documentară a Bisericuţei lui Iosif fiind din 1587, iar ultima din 1733.
Minimalismul și simplitatea sihaștrilor ne-a pus multe semne de întrebare, din care am dedus că suntem înconjurați de multe lucruri inutile în viața noastră si putem trai mult mai bine, în liniște și armonie și fără ele .