FOTO | Casa cu Blazoane, Chiojdu

Localizare – com. Chiojdu, jud. Buzău.

GPS – click AICI!

Casa cu Blazoane se poate vizita cu programare telefonică, între orele 10 și 17, iar duminica, între orele 10 și 16. Mai multe detalii puteți afla la numerele 0785.645.076 / 0737.030.006. Intrarea este liberă.

Știm cu toții că în România sunt foarte multe monumente istorice de o importanță deosebită, lăsate în ruină și foarte puține au șansa să fie “readuse la viață”. Un caz fericit îl reprezintă o veche clădire moșnenească, restaurată prin fonduri europene, cunoscută astăzi sub numele de “Casa cu blazoane”.

Sursa – Expozitie Casa cu Blazoane

Uniunea Arhitecților din România a achiziționat acest obiectiv de patrimoniu ȋn luna august 2009, cu intenția de a restaura clădirea și de a dezvolta ȋn jurul ei un obiectiv cultural-turistic atractiv la nivel național și internațional.

În luna iunie 2015, Comisia de recepție și reprezentanții ADR Sud-Est au finalizat recepția ansamblului format din Casa cu Blazoane și clădirea punctului de informare. Ulterior au fost obținute autorizațiile necesare funcționării, iar ȋn prezent Casa cu Blazoane este deschisă publicului atât pentru vizitare, cât și pentru organizarea de activități social-culturale. 

Casa cu Blazoane (cea despre care se spune eronat că apare pe bancnota de 10 lei), a fost ridicată la sfârșitul secolului al XVII-lea – începutul sec. al XVIII-lea, probabil ca reședință de moșie a Spătarului Mihail Cantacuzino (1640-1716). Spătarul și urmașii săi au stăpânit, din motive necunoscute, Moșia Roma Spătărească din Spațiul Chiojdean. Cetele moșnenești au răscumpărat în timp moșia (pe bucăți), după cum reiese din Hotărnicia Domnească din 16 iunie 1803. – Arhive Naționale Buzău, Judecătoria Pătârlagele –

Familia Cantacuzino, descendentă din împărații Imperiului Roman de Răsărit, cu capitala la Bizanț (Constantinopol sau Istanbulul de astăzi), avea ca blazon un vulturul bicefal, purtând în gheare o armă și un ghivot, însemne ale puterii militare și a credinței creștine. Această heraldică se găseste doar pe construcțiile cantacuzinilor.

De-a lungul timpului, casa a suferit mai multe modificări, iar în anul 1823 a fost adăugat sacnasiul și a ajuns în proprietatea familiei Izbășoiu. Conform legendei, Stan din Familia Sitileștilor a ajuns “izbașă” la Curtea Spătarului Cantacuzino și și-a luat numele de Izbășoiu.

Urmașii acestuia au fost proprietari până în anul 1948, iar de atunci, locuința a mai fost vândută de câteva ori, până în momentul în care Uniunea Arhitecților din România a descoperit această bijuterie (2009).

Casa cu Blazoane, considerată o capodoperă a arhitecturii sătești din România, găzduiește și o expoziție cu unelte și obiecte gospodărești, toate din zona Chiojdului.

Pentru organizarea de activități social-culturale, proprietarii au mai construit la doi pași de celebra casă, o clădire superbă, cu o arhitectură deosebită. Aici sunt expuse diverse lucrări, informații interesante despre zona Chiojdului și nu numai.

Casa cu Blazoane rămâne reprezentativă prin stilul arhitectural care a influenţat mai multe clădiri din reşedinţa de judeţ, între ele regăsindu-se Casa Vergu Mănăilă sau Conacul Trandafirilor din Parcul Crâng.

Sursa – Uniunea Arhitectilor din Romania, Informatii preluate de la fata locului.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: