FOTO | Moara de apă Frăsineanu, un monument istoric lăsat în ruină

Moara de apă din Cătina (Frăsineanu), astăzi monument istoric, se află pe teritoriul localității Cătina și a fost construită în jurul secolului al XIX-lea. Aceasta a fost abandonată imediat după Revoluție și a rămas o ruină până în zilele noastre.

Vechea moară folosea forța unui pârâu pentru a măcina grânele, iar astăzi acolo nu mai găsim mălaiul dulceag, produs de puterea naturii, ci o ruină care stă să cadă, acoperită de bălării. Din nefericire, ușile sunt ferecate și oricât am încercat să mă apropii pentru a surprinde câteva fotografii, prezența urzicilor până la piept m-au împiedicat.

În anul 2019, primarul Constantin Toma anunța că va restaura moara de la Cătina (fiind și ultima păstrată din județ) și o va amplasa pe Iazul Morilor, pentru a reînvia atmosfera vechiului Buzău. Aceasta trebuia să devină piesa de bază a unui muzeu a cărui tematică o reprezintă vechiul iaz al Morii.

Clădirea a rămas tot acolo unde a fost construită, planurile edilului local se pare că nu s-au concretizat, iar monumentul istoric se degradează pe zi ce trece. La cum se prezintă situația, în viitorul apropiat vom vedea acolo doar un morman de moloz și cam atât.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: