Localizare GPS: N 45 21′ 21″, E 26 12′ 53″
Comuna Chiojdu se află la aproximativ 70 de km distanță de municipiul Buzău, la limita de nord-vest a județului, desfășurându-se, pe lungime, de-a lungul hotarului cu Prahova.
Pe versantul vestic al dealului din localitate, foarte de aproape de antena de telecomunicații (zona Paltanea), există un peisaj inedit, cu pietre impresionante, de toate formele și mărimile. Nu sunt așa de cunoscute ca TROVANȚII DE LA ULMET sau ca BABELE, dar și aceste “pietre vii”, au participiat la multe evenimente și au străjuit de mulți ani asupra Văii Chiojdului.
Pe toată durata traseului sunt marcaje foarte vizibile, iar pentru a ajunge la trovanți aveți de parcurs aproximativ 60 de minute de drum ușor, care își are startul de la podețul din imaginea de mai sus.
Din punct de vedere ştiinţific, trovanţii sunt forme de micro relief care se dezvoltă în straturile de nisip, datorită apelor subterane calcaroase care le spală şi le sedimentează în timp. Modul de formare al trovanţilor este acelaşi cu cel al perlelor. Întregul proces determină creşterea acestor formaţiuni, din inima pământului către suprafaţă, tocmai de aceea, ineditele forme de relief primind popular numele de „pietre vii”.
Întreaga zonă este plină de acești coloși din piatră, care datorită aspectului foarte bizar şi asemănarii izbitoare cu navele extraterestre, în jurul lor s-au ţesut foarte multe legende. Cât la sută este adevăr, nu cred că vom afla vreodată, dar cert este faptul că printre tufele de cătină și arbuștii din zonă, vom întâlni cu siguranță o minune a naturii.
În România, trovanţii mai pot fi văzuţi şi în judeţul Vâlcea, în Ulmet (Buzău), iar locuri asemănătoare cu cele de la Chiojdu mai întalnim în mai multe zone de pe suprafata Terrei.
În urma cercetărilor geologice, se pare că cele mai mari concreţiuni sunt cele din depresiunea Faiyum, Egipt şi pot ajunge până la înălţimea de 9 metri.