Poiana Cozanei (Cozianei, Coziancei) este situată mai sus de satul Nucu, pe firul apei, după îngrămădirea de stânci ce par să închidă valea. În jurul poienii, structurile muntoase dau naştere aşa numitului Amfiteatru, spaţiu cu o acustică aparte.
Din cele mai vechi timpuri, aici se spune că s-au întamplat multe fenomene paranormale şi datorită acestui lucru, poiana a fost inclusă în geografia sacră a lumii. Mai nou, această zonă a devenit și Geoparc Internațional UNESCO, dându-i un plus de valore.

Despre Poiana Cozanei se zvonesc multe lucruri. S-au facut multe emisiuni si reportaje despre faptul că se petrec fenomene ciudate, corpul se dematerializează, călătorind în spații atemporale sau primește informații telepatice de la entități necunoscute, iar subsolurile sunt întotdeauna bogate în zăcăminte de mare interes.

În zona centrală există un pinten stâncos, care practic împarte poiana în două. Acestă bucată de munte, pe lângă vegetaţie, mai adăpostește o locuință rupestră, veche de multe secole şi anume Chilia lui Dionisie Torcătorul. Aceasta este amenajată de sihastru într-o peşteră datând din secolele III-IV.

Undeva în dreapta, întâlnim o grotă numită Fundul Peşterii, atestată între secolele VI-IV î.Hr.
Ceva mai sus de grotă se află o formaţiune stâncoasă ce poartă numele de Scaunele lui Negru Vodă. Deşi săpată de asemenea în mod natural, stânca prezintă trei adâncituri asociate primului divan românesc.

Revenim la poteca principală ce străbate Poiana Cozanei, ne aburcăm pe o pantă şi ne lăsăm purtați prin pădure unde, după un scurt urcuş, ajungem la Bisericuţa lui Iosif (secolul al XV-lea).

Urmând acest drum, puteți ajunge și la celelalte obiective de pe hartă, dar nu vă afundați prea mult, deoarece nu sunt marcaje. Încercați să urmați doar partea unde traseul este marcat. Mare atenție la echipament și la animalele sălbatice!
