Lacul Vulturilor

Aici spun ciobanii că vin vulturii, primăvara, de beau apă ca să întinerească, aici îşi învaţă puii să zboare, deasupra acestei oglinzi fermecate mijesc de somn, cu aripile-ntinse, trufaşii regi ai înălţimilor.

Alexandru Vlahuță, însemnări din “România Pitorească

Lacul Vulturilor, denumit și “Lacul fără fund” se găseşte pe partea estică a versantului Mălâia, la altitudinea de 1.420 metri, în Munţii Siriului. Este un lac periglaciar, aflat pe suprafaţa comunei Chiojdu, judeţul Buzău. De lângă lac poţi admira vulturii şi caprele negre, iar crestele oferă un peisaj sălbatic de neuitat.

LEGENDELE LOCULUI

Denumirea de ”Lacul Vulturilor” îi revine datorită marelui scriitor Alexandru Vlahuţă şi a însemnărilor sale făcute în opera sa, ”România Pitorească”. Alexandru Vlahuţă spune că acesta ar fi fost sălaşul de primăvară al vulturilor, ei având obiceiul să îşi înveţe puii să zboare în această regiune.

Al doilea nume, cel popular, şi anume ”Lacul fără fund”, este datorat altei legende cunoscute prin părţile locului, ce nu are, aşa cum ar fi de închipuit, nicio legătură cu adâncimea lacului. Se spune că un cioban, sătul de această meserie, şi-ar fi părăsit turma de oi, aruncându-şi bâta în acest lac. După un an, el a regăsit-o plutind în Dunăre, moment la care, mistuit de dorul locurilor natale, a decis să se întoarcă la vechile lui activitaţi, căutându-şi turma de oi şi realizând că oieritul este, cu adevărat, menirea sa.

În zonă circulă şi alte poveşti legate de luciul de apă cocoţat pe masivul Siriu, cum ar fi că oamenii au construit un drum pe sub lac în timpul celui de-al Doilea Război Mondial pentru a induce în eroare armata germană, iar tancurile ce au intrat pe acel drum nu au mai ieşit la suprafaţă niciodată.

O altă legendă ne realatează că locuitorii din satele de la poalele muntelui îşi aruncau în lac bogăţiile de frica tătarilor ce ştiau că aceşti localnici erau bogaţi. Oamenii rămâneau cu gândul că le vor recupera după trecerea cotropitorilor, dar nimeni nu a mai găsit nimic.

Cabana Valea Neagră (540m) – Poarta Vânturilor (1490m) – Lacul Vulturilor (1420m)

Urcare – 3 – 4 h –  + 

Coborâre – 2 – 3 h –  +  

Dificultate – mediu, greu.

Urmați Buzău (DN2/E85) – Brașov (DN10), iar după ce treceți de Barajul de la Siriu, mai mergeți câțiva km până întâlniți Viaductul Grămăticu. Undeva în partea stângă o sa fie un indicator și coborâți pe drumul forestier până la Cabana Valea Neagră. Aici vă puteți lăsa mașina și continuați traseul cu marcaj pe lângă cabană.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: