Localizare
Schitul Muntioru este aflat la altitudinea de 1.300 de metri, în Poiana Muntioru, la aproximativ șapte km de localitatea Vintileasca, județul Vrancea. Din ultimul sat, Neculele, se urcă pe un drum forestier, foarte bine marcat. Marea majoritate a vizitatorilor folosesc mașina până la poarta schitului, drumul nefiind foarte rău, dar noi am preferat să parcurgem această distanță pe jos, în aproximativ 45 de minute.

Poiana Muntioru este rezervație naturală, protejată din anul 2005 și face parte din Reteaua Ecologică Locală pentru Protecția Carnivorelor.



Istoria locului
Muntele numit în trecut “Monteoru”, adică “muntele de aur”, pentru zacamintele de aur ce s-au extras din acest loc, se afla la granița dintre Moldova și Muntenia. Se spune ca aici a fost construit un schit, în urma unei dorințe pe care Ștefan cel Mare a lasat-o prin testament.
Atenție, foarte multe persoane confundă zona unde se află Schitul Muntioru, cu stațiunea Sărata-Monteoru, din județul Buzău.
Schitul a fost intemeiat în anul 1999, de catre parintele Macarie Beșliu, ajutat de mai mulți monahi din obștea Mănăstirii Poiana Marului, aflată la mică distanță de Muntioru.

Biserica schitului, cu hramul “Schimbarea la Față”, a fost sfințită pe 2 septembrie 2001, de catre fostul Episcop al Eparhiei Buzaului si Vrancei, Epifanie Norocel. Mai târziu, aici s-au mai ridicat diferite clădiri și s-au amenajat două lacuri cu pești, pentru hrana monahilor și a pelerinilor.

Părintele Macarie Beșliu, un duhovnic extrem de apreciat
Părintele Macarie s-a născut şi a crescut în Munţii Buzăului, la Bisoca. Supranumit „al doilea Vasile de la Poiana Mărului”, trăieşte în schitul de la Muntioru, iar în trecut a slujit aproape 2 decenii, la Mănăstirea Poiana Mărului.
Blogerul Ciprian Voicilă scrie că însuşi părintele Cleopa i-a sărutat mâna lui Macarie, zicându-i că este bucuros să vadă pe cel pe care Cuviosul Vasile l-a ales stareţ la mănăstirea lui.
De altfel, Macarie Beşliu este cel care în anul 2003 a pus la cale canonizarea Sfântului Vasile, dar şi călugărul care a văzut la Poiana Mărului „o lumină ieşind din crucea de lângă biserică, nici de foc, dar nici să zici că-i de aur, ci o lumină blânda care iradia cam la trei-patru metri, aşa, împrejurul crucii…” – (Ciprian Voicilă)
Legende sunt foarte multe, dar eu voi încerca să evidențiez faptul că un preot, a ajuns să atragă o mulțime de pelerini și îi face să se simtă mai aproape de Dumnezeu.

Foarte mulți spun că practic ți se schimbă viața din momentul în care te întâlnești cu acest om.
“Când te vezi cu părintele, parcă vede prin tine și ştie încă dinainte de a fi în faţa lui care sunt frământările tale, fiind un sfânt în viață, foarte direct și tranșant în orice problemă ai avea…”, povestește un credincios.
Din toate discuțiile avute, am auzit o mulțime de povești și foarte multe persoane vin disperate, cu probleme grave, crezând că Macarie le poate găsi rezolvare. Mulți parcurg distanțe lungi și așteaptă un sfat de la duhovnicul “sfânt”, dar și ceilalți monahi din mănăstire te pot ajuta cu o vorbă bună, fiind niște oameni minunați.

Se găsesc pe internet o mulțime de mărturii despre minuni și alte chestii de genul, dar nu voi insista prea mult. Pentru mai multe detalii, un search pe Sf. Google și s-a rezolvat problema.
Părere personală despre acest loc
Cum în marea majoritate a lăcașurilor de cult se dezvoltă opulența și parcă se promovează bogăția, acest schit chiar te face să te simți mai aproape de Dumnezeu. Cum ieși de pe drumul forestier, se deschide o poiană cu vite la păscut, iarbă verde, iazuri cu pești și multe alte lucruri care te desprind de cele lumești. Construcțiile sunt ridicate într-un mod decent, curat, iar monahii sunt foarte prietenoși.


Toate produsele care au fost aduse la biserică, pentru a se sfinți, sunt date pelerinilor să le consume. Aici ai apă rece de la fântână și dacă ești norocos, ai parte și de surprize. Mare mi-a fost mirarea când niște domni au venit cu roabele pline de pepeni reci și s-au apucat să taie felii, pentru absolut toată lumea. Care mai voia mai primea. Atmosfera de aici practic spune totul!
Sursa: CreștinOrtodox
