Crucea Eroilor este un monument istoric, situat în Munții Bucegi și se poate vedea de fiecare dată când trecem prin zona stațiunilor de pe Valea Prahovei. Acesta are forma unei cruci latine, cu o înălțime de 39,3 metri și a fost construit între anii 1924-1928, în apropiere de Vf. Caraiman, la altitudinea de 2291 m.

Cum se ajunge la monument
Din fericire, la acest obiectiv turistic de o importanță deosebită, se poate ajunge pe mai multe trasee, cu grade diferite de dificultate. Cea mai accesibilă variantă este cea cu telecabina din Bușteni, care vă va lăsa la Cabana Babele, iar de aici sunt marcaje, pe care dacă le veți urma, în aproximativ 1 oră veți ajunge la destinație.
Eu am urmat traseul cu pornire de la Cabana Piatra Arsă și am urmat marcajul BANDA GALBENĂ prin jepi, până la o intersecție unde se schimbă marcajul cu PUNCT ALBASTRU. La un moment dat, în partea stângă se va zări Cabana Babele și obiectivele turistice din zonă, iar în dreapta la aproximativ 2025 de metri, Cabana Caraiman. Aceasta nu este mereu deschisă și dacă vreți să pătrundeți înăuntru, recomand un apel telefonic înainte de vizită.

Cu cât ne apropiem de Crucea Eroilor, dificultatea traseului crește și dăm de o porțiune cu lanțuri, nerecomandată de specialiști iarna. Chiar de curând a murit un turist francez în zonă, deci nu luați muntele în glumă.
După aproximativ 2 ore de mers, ajungem și la destinație, unde suntem întâmpinați de un peisaj superb, desprins parcă din filme. Vederea panoramică este la superlativ și nici vântul care bătea de mă ardea fața, nu m-a făcut să-mi pară rău că m-am trezit pe întuneric să ajung aici.

Istoria Crucii de pe Caraiman
După îndelungi căutări, nu am reușit să gasesc o variantă oficială a istoriei acestui monument. Foarte multe surse spun că lipsesc cu desăvârșire documente care să ateste cu exactitate detalii despre Crucea Caraiman, dar varianta cea mai răspândită este aceea că a fost ridicată la inițiativa Reginei Maria și a Regelui Ferdinand I al României.

Unele legende povestesc că acest monument s-a realizat în urma unui vis pe care l-a avut Regina Maria. Munții Bucegi reprezentați prin vârful Caraiman au fost stropiți de sânge românesc în Primul Război Mondial. Pentru construcția monumentului s-a ales vârful secundar al Caraimanului (2291 m), deoarece, dacă s-ar fi construit monumentul pe vârful principal (2325 m), Crucea nu ar mai fi fost vizibilă decât din apropiere, de pe platou.
Proiectul ansamblului a fost realizat de către arhitecții români Georges Cristinel și Constantin Procopiu. Construcția monumentului a început în anul 1926 și s-a finalizat în august 1928. Regina Maria a urmărit îndeaproape execuția până la finalizarea ei. Inaugurarea și sfințirea monumentului au avut loc pe data de 14 septembrie 1928, de Ziua Sfintei Cruci.

Lucrările efective au fost executate de către Direcția de Poduri din cadrul C.F.R. prin secțiile L1 și L 5 din Sinaia. Proiectul de rezistență a fost întocmit de către inginerii Alfred Pilder și Teofil Revici, diriginte de șantier a fost Nicu Stănescu și șef de șantier maestrul V. Bumbulescu. Fondurile necesare construcției au fost obținute din diferite surse și prin donații de la firme particulare și instituții de stat.
Monumentul a fost confecționat din traverse metalice îmbinate prin nituire într-o rețea. Construcția propriu-zisă a fost realizată efectiv de către Societatea Cultul Eroilor, fiind mobilizați și un număr mare de tineri. Sculele, lemnul, piesele metalice componente și restul materialelor necesare au fost transportate cu trenul până la stația CFR Bușteni. De aici, o parte dintre traversele metalice și celelalte materiale de construcție a fost transportată de care cu boi pe ruta Bușteni – Sinaia – Vf. Păduchiosul – Vf. Dichiu – Platoul Bucegi – Vf. Caraiman, iar restul materialelor, cu funicularul Fabricii de Hârtie Bușteni. Funicularul a transportat piesele pe Valea Jepilor până în Cantonul Schiel – pe Platoul Bucegi, de unde au fost duse pe cărări înguste cu caii și măgarii până în vârful Caraiman.

Deoarece numărul căruțelor din zonă era insuficient, o bancă a acordat un credit cu dobândă mică pentru achiziționarea altora. Drumul era anevoios, o căruță neputând face într-o săptămână mai mult de două-trei transporturi. Pentru punerea la dispoziție a propriilor atelaje, căruțașii – dintre care memoria localnicilor păstrează și astăzi numele celor din familia Clinci, din Sinaia – erau plătiți cu bani, câteva brațe de fân și hrană.
Soclul crucii a fost realizat în anul 1930 din beton armat îmbrăcat în piatră de calcar fasonată și îngrijit rostuită, fiind construit la doi ani după sfințirea Crucii. Pentru o mai bună încastrare a ei, inițial crucea a fost introdusă direct în stâncă. Grinzile Crucii sunt confecționate din zăbrele, golurile dintre bare putându-se umple iarna cu zăpadă înghețată.
Reabilitarea monumentului
În perioada regimului comunist, monumentul a fost amenințat cu mutilarea, când un primar obedient regimului, dorea să-i taie brațele și în vârful coloanei rămase să monteze o stea roșie. Nici turiștii nu au fost mai “prejos” și au contribuit la degradarea lui, până în momentul în care a fost atribuit Ministerului Apărării Naționale.
În perioada 2014 – 2020, prin bani luați de la Uniunea Europeană, s-a reușit modernizarea Crucii Eroilor, care în momentul actual arată superb. Din ce am citit, se dorește implementarea mai multor proiecte benefice dezvoltării și promovării turistice a zonei, dar oricum, ce-am avut la fața locului este de lăudat.

Intrarea este LIBERĂ, la fața locului se găsesc o mulțime de informații și fotografii interesante, iar la etajul superior sunt proiectate pe un ecran, detalii despre istoria monumentului.
În data de 14 august 2013, Guinness World Records a emis certificatul pentru Crucea Eroilor de pe Muntele Caraiman ca fiind ”cea mai înaltă cruce din lume amplasată pe un vârf montan”.
Confirmarea acestui record s-a făcut de abia după un an de zile, timp în care au fost așteptate eventuale contestații, conform regulamentului organizației. Alexandru Dan Bartoc – fiu al unuia dintre muncitorii care au participat la ridicarea monumentului – este cel care a strâns, cu migală și emoție, toate informațiile necesare pentru omologarea unui astfel de record.
Cea mai mare cruce este de 39,5 metri înălțime (129 picioare și 7 inci) cruce care stă la altitudinea de 2.291 m (7.516 picioare), sus pe Muntele Caraiman din Munții Bucegi ai Carpaților de Sud ai României. Înălțimea include soclul de beton, înalt de 8 m (26 de picioare și 2 inci) placat cu piatră pe care stă crucea. Cunoscută ca și Crucea Eroilor sau Crucea Caraiman, a fost construită în onoarea morților din Primul Război Mondial
Guinness World Records