Lacul Mocearu, comoara din mijlocul naturii

– Localizare GPS (click) –

Din municipiul Buzău aveți de parcurs aproximativ 50 de km, pe drumul județean DJ203K, până în localitatea Lopătari. De aici urmați indicatoarele (Plaiu Nucului) și cu siguranță veți ajunge la destinație. Puteți folosi GPS-ul telefonului, pentru a nu vă bate capul prea mult, în contextul în care este semnal pentru utilizarea datelor. Eu sunt pe Telekom și chiar nu am avut probleme.

Drumul este destul de ok până la Lopătari, cu mici porțiuni fără asfalt, apoi faceți stânga pe unul pietruit (aprox. 10 km). Eu am mers cu o mașină normală și chiar nu am avut probleme. Când plouă sau e zăpadă, nu știu dacă se mai poate ajunge fără un 4×4.

Situat într-o zonă de vis, la altitudinea de aproximativ 780 m, înconjurat de peisaje care te fac să nu mai vrei să pleci, Lacul Mocearu (Mociaru) este una dintre frumusețile sălbatice ale județului nostru.

Acesta este un lac carstic cu apă dulce, vechi de câteva sute de ani, format, se pare, prin prăbușire în urma dizolvării unui strat subteran de sare. Procesul de formare  este identic cu cel al Lacului Meledic.

Luciul de apă se întinde pe o suprafață de aproximativ zece hectare, având o adâncime de 8 metri, dar localnicii spun, însă, că nu are fund.

Dacă doriți să vă relaxați, admirând peisaje de vis, aici este locul perfect. Foarte aproape de lac se află și unități de cazare, care pot satisface chiar și cel mai pretențios turist. Zona mai este căutată și de cei care preferă drumețiile, mersul cu bicicleta, dar și pescuitul.

Din ce am citit în recenzii, vara se aglomerează destul de mult zona și unele persoane tulbură puritatea locului. Până la urmă nici Vf. Everst nu mai e ce a fost în trecut și greu mai găsești un loc cu adevărat virgin.

Dacă mai sus am expus prima variantă a formării lacului (prezentată de toate site-urile de profil), mai jos voi detalia și cea de-a doua variantă, detaliată de o doamnă care posedă o exploatație agricolă acolo.

Originea Lacului Moșiei Mociaru (Mocearu)

Amenajare piscicola, peste o fosta mlaștină, realizată prin zăgăzuire (baraj), in baza Legiuirii Caragea intre 1859-1862. Lucrarea originala era realizată din bușteni împletiți tip fagure și umpluți cu piatră. In anii ’70, IFET Nehoiu a consolidat cu piatra (construcție neavizata ANIF) pentru accesul la Cantonul Silvic de lângă pepiniera, peste baraj.

Fundul lacului a fost studiat în detaliu, prin carotare, de către Universitatea din Helsinki in 2019. Analizele carotelor (7m adâncime) au relevat vârsta vechii mlaștini: 6500 de ani la nivelul adâncimii studiate.

Etimologic, “mociar” înseamnă MLAȘTINĂ.

Pe teritoriul vechii moșii mai existau și alte zone similare. Exemplu: Lacul cu Rogoz, al cărui baraj a fost distrus de fostul CAP Chiliile pentru “a reda terenul agriculturii”. Lacul Moșiei Mociaru (Mocearu pe Google) este amenajare piscicola cu baraj. Este alimentat exclusiv pluvial, adunând apa de pe CCA 100 ha.”

Sursa: Anamaria Popescu.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: